Πηγή: 5 Ways to Turn Any Crisis Into A Successful Opportunity, by Ryan Holiday

Όλοι οι επιχειρηματίες αντιμετωπίζουν εμπόδια και προκλήσεις από την αρχή της μέρας τους, είτε σε σχέση με πληρωμές είτε με υποχρεώσεις προς επενδυτές ή με πολυπλοκότητες που αφορούν την αγορά και την εξυπηρέτηση πελατών. Είναι μέρος της δημιουργικής δουλειάς ενός επιχειρηματίας να αναδυθεί από μια δύσκολη κατάσταση πιο δυνατός και επιτυχημένος.

Creative colourful pattern with motivational message. Flat lay.

“Smile” message made of red berries with cup of coffee or tea and flowers

Ο Ryan Holiday, δανείζεται λόγια από τον Μάρκο Αυρήλιο για να μας περιγράψει την μεθοδολογία με την οποία αντιμετωπίζουμε τα εμπόδια που μας παρουσιάζονται.

 

“Objective judgment, now at this very moment.

Unselfish action, now at this very moment.

Willing acceptancenow at this very momentof all external events.

That’s all you need.”

Με λίγα λόγια, «αντικειμενική κρίση τη στιγμή αυτή ακριβώς. Μη εγωιστικές πράξεις, αυτή τη στιγμή. Εθελοντική αποδοχή όλων των εξωτερικών παραγόντων. Αυτά χρειάζεσαι.»

 

  1. Διατήρησε το κεφάλι σου ήρεμο. Πολλοί επιχειρηματίες ζουν και δουλεύουν σε δύσκολες και άστατες εποχές. Αντί να γεμίζουμε το κεφάλι μας με ένα σύννεφο από αντιλήψεις των γεγονότων μπορούμε να κοιτάμε εταιρείες όπως η Microsoft και η Linkedin που δημιουργήθηκαν σε περίοδο οικονομικής κρίσης.
  2. Σκέψου διαφορετικά. Για εταιρείες όπως το Facebook και η Google στα πρώτα τους χρόνια η σκέψη ότι «κανείς δεν έχει ξανακάνει κάτι τέτοιο» ήταν κάτι καλό. Σήμαινε ότι τους δινόταν η ευκαιρία να το κάνουν εκείνες.
  3. Αγνόησε κανόνες. Υπάρχουν στιγμές τις οποίες πρέπει να πάρουμε τολμηρές αποφάσεις που αγνοούν παλιούς και καταπιεστικούς κανόνες με σκοπό να πετύχουμε τους επιχειρηματικούς μας στόχους.
  4. Να έχεις προσδοκίες (να σκέφτεσαι αρνητικά). Οι Στωϊκοί ονόμαζαν αυτήν την τεχνική «premeditatio malorum», ή απλά η προληπτική θεραπεία των κακών. Τα σχέδια μας σπάνια μοιάζουν με τον τρόπο που τελικά πραγματοποιούνται. Αλλά όπως οι στωϊκοι επιχειρηματίες μπορούμε να κάνουμε πρόβα στο μυαλό μας τι μπορεί να πάει λάθος και να μην βρεθούμε προ εκπλήξεως.